Ing. Jana Pastrnáková | Nutričná špecialistka
Poradňa výživy, dietológie a prevencie nadváhy Topoľčany
Ing. Jana Pastrnáková | Nutričná špecialistka
Poradňa výživy, dietológie a prevencie nadváhy Topoľčany
Prednáška pre aktívnych tínedžerov 💦🏊Vyrastajú nám tu v regióne veľmi múdre a talentované deti. A keďže k dosahovaniu športovým výsledkom bezprostredne patrí aj výživa a nutričná podpora, ja som samozrejme nemohla chýbať, aby som deťom odovzdala veľmi cenné informácie.
Ako nutričná špecialistka som mala tú česť napísať článok pre SME o dôležitosti správnej výživy pre deti počas školských dní. 📖
Zdravé stravovanie má obrovský vplyv na koncentráciu, energiu a celkový výkon detí v škole. V článku sa venujem tomu, ako by mal vyzerať ideálna školská desiata s tipom na zdravé desiaty a ako môžu rodičia prispieť k lepším stravovacím návykom svojich detí.
V časopise Moje zdravie sme sa venovali dôležitej téme: detskej obezite a ako sa dá vylepšiť stravovanie..
Deti sa už v útlom veku učia od najbližších. Preto by mali rodičia dbať na to, ako sa stravujú a či majú dostatok pohybu.
Ďakujem za rozhovor, ktorý bol knižne spracovaný v knihe: Ako prežiť dospievanie
V období vianočných sviatkov sú v ponuke zväčša kalorickejšie pokrmy, či už ide o hlavné jedlo, dezerty alebo zvýšenú mieru konzumácie alkoholu.
Strava a epigenetika sú úzko prepojené a zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia. Konzumácia zdravej stravy bohatej na živiny a antioxidanty a udržiavanie zdravého zloženia črevnej mikroflóry môže pomôcť podporiť zdravé epigenetické zmeny a znížiť riziko chronických ochorení.
Jedným z najčastejších metabolických ochorení 21. storočia je obezita. V posledných rokoch trápi stále častejšie aj deti, ktoré si ju s vysokou pravdepodobnosťou ponesú i do dospelosti.
Takmer polovica všetkých úmrtí na Slovensku v roku 2019 súvisela s rizikovými faktormi správania vrátane rizík súvisiacich so stravovaním (26%), fajčením tabaku (17%), konzumáciou alkoholu (6%) a nízkymi úrovňami fyzickej aktivity (2%).
Podľa prognóz Obezitologickej spoločnosti by malo byť v roku 2027 v krajinách EÚ 50% obéznych ľudí. Hovoríme o pandémií obezity s celosvetovo stúpajúcou incidenciou. Odborníci na najvyšších miestach si stále neuvedomujú aké ekonomické dopady to má a bude mať na decimované a kolabujúce zdravotníctvo.
Voliteľný vyučovací predmet: Viem, čo zjem
Voliteľný predmet prináša do škôl projekt s rovnakým názvom „Viem, čo zjem“, ktorý od roku 2017 prebieha na stovkách základných škôl po celom Slovensku. Je realizovaný v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR a je tiež súčasťou Národného programu podpory zdravia.
Hľadáte výživového poradcu alebo špecialistu na výživu vo vašom meste? Navštívte poradňu výživy a prevencie nadváhy Topoľčany pod záštitou výživovej špecialistky Ing. Janky Pastrnákovej.
Moje vyjadrenie pre noviny a portál MY Topoľčany o bezvýznamnosti novej povinnosti vinárov zobrazovať výživové hodnoty.
Novoročná FIT výzva na chudnutie pod vedením skúsených odborníkov. Poď do toho s nami a získaj zdravý vzťah k pohybu a jedlu.
Strata chuti do jedla aj znížený pocit smädu často trápia ľudí vo vyššom veku. Pridružujú sa problémy v podobe zníženého vstrebávania živín, anémie či straty svalovej hmoty. Špecialistka na výživu a dietetiku Ing. Janka Pastrnáková z Poradne výživy, dietológie a prevencie nadváhy vysvetľuje ako sa majú seniori stravovať, ktoré živiny musia prijímať a ktoré potraviny radšej obísť.
Glyfosát je vysoko účinný širokospektrálny herbicíd, ktorý sa zvyčajne používa v zmesiach známych ako herbicídy na báze glyfosátu (GBH). Ide o orgánofosfátový herbicíd (derivát glycínu) známy aj pod obchodným názvom Roundup z dielne spoločnosti MONSANTO.
Konzumácia jogurtov je na našom území veľmi obľúbená a patrí medzi tradičnú ponuku raňajok vo výžive ľudí. Čo je to jogurt a ako vzniká? Jogurt je fermentovaný (kyslomliečny) výrobok, ktorý je vyrábaný z mlieka - najčastejšie z kravského.
Mnoho ľudí kopíruje jedálničky "na mieru" hlava nehlava. Pritom samotné nastavenie energie pri redukcii telesnej hmotnosti je veľmi individuálne. Nehovoriac o tom, ak má človek zdravotné ťažkosti alebo rôzne metabolické ochorenia, ktoré súvisia práve s nadhmotnosťou alebo obezitou
Nezdravé jedlo, pokrmy z rýchleho občerstvenia a nevyvíjanie fyzickej aktivity môžu u detí prispieť k vzniku nadváhy. Pozrite sa, aké rady v súvislosti s touto témou poskytla výživová špecialistka.
Dobré stravovacie návyky vznikajú predovšetkým v kruhu rodiny, ale i v sociálnom prostredí (kamaráti, škola…) v ktorom sa dieťa nachádza.
Globezita si však vyžaduje komplexný dlhodobý program režimových opatrení na individualite. Podľa diétneho manažentu sa odporúča navštíviť poradňu každý mesiac v dĺžke pol roka. A v ďalšom pol roku 3 sedenia. V prípade relapsu stretnutia musia byť opäť pravidelné každý mesiac. Jedno stretnutie v poradni výživy vám nepomôže.
Rybolov má veľmi dlhú históriu, už od nepamäti sa stal základom obživy našich predkov. Najstaršie archeologické objavy svedčia o tom, že už od strednej doby kamennej t. j. u nás v období 10.000 až 5.000 rokov pred Kristom, ....
Ako sa stravujú slovenské deti v súčasnosti a kde rodičia robia najväčšie chyby v stravovaní detí? Je správne sa utešovať falošnou nádejou, ak máme doma obézne dieťa? Ak si želáme, aby z našich detí vyrástli jedného dňa zdraví dospelí, mali by sme ich my ako rodičia, ale aj ako spoločnosť (škola, škôlky..) naučiť správne stravovať.
Pri nadváhe ide o estetický problém a k mierne zvýšenej kumulácií tuku, pričom pri obezite ide o problém zdravotný, ktorý si vyžaduje zodpovedný prístup. Obezita je multifaktoriálne ochorenie, ktoré je charakterizované vysokou kumuláciou tuku v podobe podkožného a viscerálneho (VFA) v oblasti dutiny brušnej. V súčasnosti je známych viac ako 200 ochorení súvisiacich s obezitou.
Už niečo cez rok je v planosti zákaz vydavý EK používať oxid titaničitý E171 ako prídavnú látku v potravinách. Zákaz sa netýka výživových doplnkov, liekov a kozmetiky.
Slepačie vajcia svojim charakterom patria medzi základné potraviny a vo všeobecnosti ich zaraďujeme medzi potraviny plnohodnotné a najstaršie zdroje obživy vôbec.
Poradňa výživy Ing. Janky Pastrnákovej v spolupráci so štúdiom pohybu a zdravia FIT BOŠANY Vás srdečne pozývame na seminár o zdravej výžive.
20.1.2023
Stratili ste nápady na vianočné darčeky? Skvelý tip na vianočný darček, ktorý poteší. Darčeková poukážka na vstupnú konzultáciu do poradne výživy.
Konzumácia medu má vo výžive Slovákov dlhoročnú tradíciu a významné miesto v skladbe potravín vzhľadom na svoje zloženie. Avšak podľa výživových odporúčaní (ESPGHAN), by sa med nemal podávať dojčatám, deťom do 12 mesiacov.
Kým mnohí oddychovali, tu sa makalo!
- - -
I napriek letnému počasiu, obdobiu dovoleniek a nástrah letných grilovačiek či chutných kokteilov na terasách, sme úspešné ukončili 3 mesačnú premenu vo Vigeu. Zatiaľ najúspešnejší priemer.
Vylepšite svoje stravovacie návyky už dnes, a to bez konzumácie náhrady pokrmov, ale iba plnohodnotnou stravou.
Správna výživa okrem zabezpečenia energetických substrátov pre fungovanie organizmu dokáže zlepšovať funkcie imunitného systému a podporuje antioxidatívny ochranný systém. V období vírusových ochorení je vhodné do jedálnička zakomponovať potraviny, ktoré obsahujú zinok, vitamíny D, A, E, vitamín C, ovomukoidy a ovoinhibítory z prepeličích vajec,....
V spolupráci s certifikovaným štúdiom pohybu @myfitclub_topolcany sme pre Vás na jeseň pripravili 10 týždňovú výzvu pre zdravé a silné telo. Žiadne online výzvy a online konzultácie, ale osobná starostlivosť o klienta. Cvičiť budete 2 x týždenne a do poradne výživy budete chodiť na kontrolu každé 2 týždne.
Antioxidant je takzvaný “lapač voľných radikálov", zjednodušene povedané ide o látku, ktorá chráni biologické štruktúry pred poškodením voľnými radikálmi. Z chemického hľadiska ide molekulu, ktorá ma voľné, nespárené elektróny a tie odovzdá radikálu, čím ho neutralizuje a zabráni tak oxidácii biologickej štruktúry.
Kolotoč propagácie kolagénov a prípravkov na chudnutie je v plnom prúde aj počas leta. Influencerky sa predbiehajú v propagácií kávy na chudnutie či iných podobných absurdít. Podporujú tak nezmyselný spotrebiteľský kolotoč a predovšetkým u mladých dievčat aj možné poruchy príjmu potravy.
TUK sa prememí na SVAL, hovorili na Instagramoch!
Už zopár dní mám úžasné nápady na kopec nových článkov. Čarovné a naozaj veľmi úsmevné príbehy "Cecilky" o výžive, doplnkoch a kolagénikoch, chudnúcich cukríkoch, či nosorožcoch na husté vlasy....
Na Slovensku za posledných desať rokov nastal výrazný nárast "odborníkov" a poradcov takmer v každom odvetví. Oblasť vedeckej výživy ľudí a služby výživového poradenstva nie sú žiadnou výnimkou.
Proso siate spoločne s ryžou, kukuricou, pohánkou či láskavcom patria medzi obilniny teplého pásma, ktoré majú vo výžive ľudí významné postavenie. Sú zložkou nielen potravy pre ľudí, ale aj hospodárske zvieratá. V dávnej minulosti patrilo proso medzi potravinu, ktorú konzumovali predovšetkým chudobnejší obyvatelia Európy.
Vedeli ste, že priemerný Slovák vypije za rok 16 litrov vína?
Konzumácia alkoholu patrí podľa WHO medzi najčastejšie rizikové faktory poškodenia zdravia. Dochádza k rozvoju mnohých nežadúcich zdravotných následkov, vrátane alkoholizmu, poškodenia pečene a rôznych druhy rakoviny.
Vedeli ste, že Slovensko je zapojené do medzinárodnej prierezovej štúdie HBSD (HEALTH BEHAVIOUR IN SCHOOL-AGED CHILDREN) už od roku 1993? Jej cieľom je monitorovať predovšetkým zdravie a zmeny v zdraví školákov (11-, 13- a 15-ročných).
Pri redukcii telesnej hmotnosti je veľmi dôležitá výživa a zloženie pokrmov, avšak ich hmotnosť je zohľadňovaná podľa cieľa redukcie TH, uskutočňovaných pohybovaných aktivít (fyzického zaťaženia)..
Pri redukcii telesnej hmotnosti je veľmi dôležitá výživa a zloženie pokrmov, avšak ich hmotnosť je zohľadňovaná podľa cieľa redukcie TH, uskutočňovaných pohybovaných aktivít (fyzického zaťaženia)...
Chcete schudnúť zdravo a udržateľne? Možno chcete spevniť telo, zbaviť sa tukov a nabrať miesto toho svaly tak akorát? Prvé rozhodnutie, či chcete alebo nie, je na Vás, s ostatným Vám pomôžeme my.
Olivový olej je tradičný potravinársky výrobok vyrábaný z plodov olivovníka, predovšetkým v oblasti Stredozemia. Je základnou súčasťou výživy ľudí a používa sa už viac ako tisíce rokov. Práve stredomorský región je hlavnou oblasťou pestovania olív a predstavuje 98% plantáží olivovníkov na svete.
Po dlhej dobe zapínam sociálne siete a vyskakujú na mňa neuveriteľné reklamy na rýchle chudnutie za desiatky či stovky eur. Zacieľovanie potencionálneho zákazníka je čoraz otravnejšie a optimalizácia marketingových stratégií niektorých spoločností je čoraz rafinovanejšia. Jednoduchší človek nemá šancu a je chytený do spotrebiteľského kolotoča.
Viete, že výživa a pohyb k sebe patria a preto pri redukcii telesnej hmotnoti by mali byť vo vzájomnej súhre? Pripravili sme pre Vás úžasný 3 mesačný program na redukciu telesnej hmotnosti pod mojím dohľadom v spolupráci s regeneračno-pohybovým centrom VIGEO v Bojniciach.
Na Slovensku za posledných desať rokov nastal výrazný nárast "odborníkov" a poradcov takmer v každom odvetví. Oblasť vedeckej výživy ľudí a služby výživového poradenstva nie sú žiadnou výnimkou. Z obchodného hľadiska sa poradcom na výživu môže stať naozaj každý. Stačí si založiť živnosť, keďže ide o voľný typ živnosti, ktorá nie je viazaná na príslušné vzdelanie. A tento zákonný deficit je žiaľ využívaný rôznymi výživovými poradcami
Bioelektrická impedancia (BIA) alebo bioimpedančná analýza - body impedance analysis, je nepriama a zároveň najpoúživanejšia metóda merania telesného tuku, ale i celkovej telesnej stavby, ktorá sa používa vo svete takmer 58 rokov.
Svojho poradcu si vyberajte starostlivo, radí špecialista na výživu a dietetiku Ing. Jana Pastrnáková. Celý článok pre portál Bezhladovania.sk si prečítajte na podstránke blogu.
Tento článok je prevzatý zo zborníka prezentácií z XXXI. medzinárodného kongresu SKVIMP a 1. česko-slovenského kongresu klinickej výživy, kde bola Katedrou výživy ľudí publikovaná charakteristika výživára špecialistu a jeho zaradenie do Národnej sústavy klasifikácií.
Myšlienka označovania potravín “semaforovým štítkom¨ je výborný nápad, pokiaľ je dômyselne prepracovaná a zároveň oponovaná odborníkmi z oblasti poľnohospodárstva, výživy ľudí, SPPK, PKS a iných
Rizikové faktory správania zapríčiňujú polovicu všetkých úmrtí na Slovensku.
meranie tela - chudnutie topoľčany - inbody meranie - inbody Topoľčany - dietológ Topoľčany - inbody meranie Topoľčany - poradňa výživy Topoľčany - chudnutie - dietologická poradňa Topoľčany - výživový poradca - špecialista na výživu - dexa scan Topoľčany - meranie tukov - meranie svalov - poradňa dietetiky - poradňa výživy - poradňa prevencie nadváhy - dietológia Topoľčany - výživa detí - poradňa výživy dietológ