Tak mierne odlišný stravovací smer
V dnešnej informovanej a pomerne dosť zvláštnej dobe sa u mnohých ľudí menia stravovacie návyky z rôznych etických, náboženských, enviromentálnych, zdravotných, duchovných, ale zrejme i z módnych dôvodov a prikláňajú sa k rôznym stravovacím smerom. Niektorí sa snažia svojim životným štýlom a stravovacím smerom znížiť kvantitu porážania zvierat, nepodieľať sa na ich utrpení počas ich odchovu i porážky, ale i zveladiť tak svoje zdravie vo svojom presvedčeni. V posledných rokoch môžeme i v našej malej krajine sledovať nárast propagácie rôznych stravovacích smerov, cez paleo či raw stravovací trend. Vitariánstvo zaznamenalo v našich končinách pomerne veľký úspech, tento smer je založený na konzumácii výlučne rastlinnej stravy bez tepelnej úpravy ako je varenie, pečenie či vysmážanie. Dovolená tepelná úprava pokrmu je max. do teploty do 45 °C. Pri teplote nad 50 °C dochádza k rýchlej deštrukcii enzýmu, avšak i napriek tomu má každý enzým svoje optimum teploty.