Vzorový jedálniček racionálnej výživy od nutričnej špecialistky

Pri redukcii telesnej hmotnosti je veľmi dôležitá výživa a zloženie pokrmov, avšak ich hmotnosť je zohľadňovaná podľa cieľa redukcie TH, uskutočňovaných pohybovaných aktivít (fyzického zaťaženia), fyziologické osobitosti (dojčenie), výškovo-hmotnostného indexu a iných faktorov, ktoré ovplyvňujú celkový energetický vádaj.  Jedálniček inými slovami nutričný plán by mal byť pestrý a mal by obsahovať všetky základné živiny - sacharidy, bielkoviny, tuky.

  • gramáže jednotivých pokrmov je potrebné si nastaviť podľa odporúčaného príjmu vašim nutričným špecialistom alebo nutričným terapeutom
  • Tento jedálniček pripravila: Ing. Pastrnáková Jana / Nutričná špecialistka
  • Fotografie: sú autorské

Ako si zostaviť zdravý vyvážený jedálniček na celý deň?

Vytvorenie zdravého a vyváženého jedálnička - nutričného plánu nie je len o počítaní kalórií, ale o zohľadnení správneho pomeru živín, ktorý podporuje optimálne fungovanie vášho tela. Správne nastavený jedálniček - nutričný plán je kľúčový pre zdravieenergie a dlhodobú udržateľnosť zdravého životného štýlu.

Dôležité faktory pri zostavovaní jedálnička:

  • Individuálne potreby: Každý človek má iné výživové požiadavky, ktoré závisia od jeho veku, pohlavia, fyzickej aktivity a zdravotného stavu. Preto je dôležité prispôsobiť jedálniček konkrétnym potrebám.
  • Zdravé zdroje sacharidov: Uprednostnite komplexné sacharidy ako celozrnné pečivo, hnedú ryžu, quinoa a ovsené vločky, ktoré poskytujú dlhodobú energiu a podporujú trávenie.
  • Kvalitné bielkoviny: Zabezpečte dostatočný príjem kvalitných bielkovín zo strukovín, rybích výrobkov, chudého mäsa a vajec. Bielkoviny sú nevyhnutné pre regeneráciu svalov a imunitný systém.
  • Zdravé tuky: Nezabúdajte na zdravé tuky, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie mozgu, hormonálnu rovnováhu a vstrebávanie vitamínov. Zaradte do svojho jedálnička avokádo, olivový olej, omega-3 mastné kyseliny (ryby, chia semienka, orechy).

Prečo je dôležité vyhnúť sa radám od neodborníkov?

  • Pri zostavovaní jedálnička je potrebné mať hlboké znalosti o výžive, fyziológii tela a potrebách jednotlivca. Výživoví poradcovia, ktorí absolvovali iba krátky víkendový kurz, môžu ponúkať rady, ktoré nie sú založené na vedeckých poznatkoch a môžu spôsobiť viac škody ako úžitku. Nutriční špecialisti, ktorí úspešne absolvovali vysokoškolské vzdelanie v odbore výživa ľúdí, majú odborné vedomosti a prax na to, aby vám zostavili jedálniček prispôsobený vašim osobným potrebám a cieľom.
  • Ak sa vám ťažko zostavuje správny jedálniček alebo neviete, ako správne nastaviť svoju výživu, nebojte sa kontaktovať ma. Ako nutričná špecialistka s odborným vzdelaním vám veľmi rada pomôžem dosiahnuť vaše ciele – či už ide o redukčnú diétuzlepšenie zdravia alebo udržanie optimálnej hmotnosti.
  • Nezabúdajte, že správne nastavená výživa je dôležitá nielen pre zdravie, ale aj pre dlhodobú udržateľnosť výsledkov.

Tipy na zdravé raňajky - kaše

Na raňajky budete potrebovať:

  • ovsené vločky, ryžové vločky, pohánkové vločky, ražné vločky, pšeno, ryžová kaša a iné výrobky z obilnín a pseudoobilnín
  • mlieko alebo rastlinný nápoj, neochutené biele jogurty. V zásade nekonzumujeme vysokotukové smotanové jogurty!
  • boboľové ovocie (veľa vit. C), banány, jablká, hrušky. Vyberáme podľa sezózny.
  • škorica, med, prípadne čakankový sirup (inulín). Na sladenie nepouživame žiaden cukor!
  • na posyp môžete použiť rôzne druhy orechov či semien, čím zvýšite kalorickú hodnotu pokrmu. Orechy, mandle, lieskovce, čerstvo pomleté ľanové semená, chia semiačka a iné.

Tipy na zdravé raňajky - slané

Na raňajky budete potrebovať:

  • celozrné či grahamové pečivo (nie dopekané), kváskové pečivo atď.
  • domáce nátierky (vajíčková, tuniaková, brynzdová, mrkvová, cviklová a pod.)
  • rajčiny, uhorky, paprika, reďkovka, jarná cibuľka, akákoľvek sezónna zelenina
  • kvalitná šunka bez konzervantov, tvrdé syry (so zníženým obsahom tuku ak je možné)
  • vajíčka
  • odporúčam naklíčiť semená: žerucha, kaleráb, reďkovka, špenát ....

Tipy na zdravý obed

Odporúčania surovín na prípravu obedov

  • obed by mal vždy obsahovať polievku (zelenina je zdroj vlákniny)
  • výborné je používať strukoviny (zdroj bielkovín a oligosacharidov) či už do polievok alebo hlavných pokrmov
  • dostupná zelenina - brokolica, cuketa, mrkva, baklažán, všetky druhy šalátov,
  • prípadne mrazená zelenina - hrášok, kukurica, brokolica atď.
  • používame zdroje sacharidov uvedené nutričnom odporúčaní
  • kvalitné druhy mias so zníženým obsahom tukov
  • sladkovodné a morské ryby

Neváhajte ma kontaktovať

Ing. Jana Pastrnáková | Špecialista na výživu a dietetiku

Poradňa výživy, dietológie a prevencie nadváhy Topoľčany

Poradňu výživy v Topoľčanoch nájdete tu:

meranie tela - diagnostika tela - chudnutie topoľčany - inbody meranie - inbody Topoľčany - dietológ Topoľčany - inbody meranie Topoľčany - inbody meranie Partizánske - poradňa výživy Topoľčany - chudnutie - dietologická poradňa Topoľčany - výživový poradca - špecialista na výživu - dexa scan Topoľčany - meranie tukov - meranie svalov - poradňa dietetiky - zdravé telo Topoľčany - poradňa výživy - poradňa prevencie nadváhy - dietológia Topoľčany - výživa detí - poradňa výživy dietológ - zdravá výživa - meranie Inbody - chudnutie Topoľčany - výživový poradca Topoľčany - výživová poradkyňa Topoľčany - poradca pre výživu Topoľčany - výživová poradkyňa - inbody - výživové poradenstvo - zdavá strava deti - diagnostika inbody